2012.11.18.
12:39

Legyen a Tér presztízsberuházás!

Egyre-másra olvassuk, hogy a Kossuth tér megújítása voltaképp presztízsberuházás. Addig-addig olvasgattuk, hallgattuk ezt, amíg megtetszett nekünk.

Igen, mondhatjuk így is: valamiféle tekintélyt adni magunknak-mindnyájuknak. A főváros szívében azt a teret, ahol Európa egyik legszebb épülete, egyúttal visszanyert szabadságunk, a parlamenti demokrácia centruma, az Országház áll, olyan közösségi-közös térré tenni, amely valóban a nemzet főterévé válhat. Afféle hellyé, amely egyszerre teszi átélhetővé a csodálatos adottságokat: közel hozza a Dunát, szervesíti a belváros gyönyörű részeit, a Parlamentben pedig izgalmas látogatóközpontban mutatja be mindnyájunk és a Ház történetét.

Afféle hellyé, ahol jó randevúzni, és ahol kulturális kaland ezer és ezer különösen szép részletet megismerni. Ezeknek az értékeknek a felújítása, kiemelése, integrálása a XXI. századi térképzetbe:munkánk része. Hívhatjuk presztízsnek is, bár talán pontosabb szó az igényesség.

Miért is ne lenne természetes az a nemzeti igényesség, amely élhetővé, esztétikájával szebbé teszi az ország és Budapest e meghatározó pontját? A pártelnökökkel, akik boronganak azon, hogy szegénységben élnek sokan Magyarországon, egyetértünk: szívszorongató belegondolni az éhesen lefekvő gyermekek szomorúságába vagy a hóban-fagyban utcán didergő hajlék nélküliek sorsába. S hogy mennyi még a baj, azt versengve tudnánk mi is sorolni.

Azt persze mind tudjuk, hogy a demagógia csimborasszója (amelybe minden éppen ellenzéki párt rendre belecsúszik) a rászorulókra asszociálni minden olyan forrás kapcsán, amit nem rájuk költünk adóforintjainkból. De nem csupán demagógia, hanem fájó igénytelenség is, a gondolkodás presztízsének dacos elutasítása, mondhatnánk, ha már annyit olvashatunk presztízsről. Ahogy az autópálya munkahelyeket teremt, akként egy város vagy városrész megújítása turisztikai bevételt, itt elköltött forintokat hoz. Ami azután - a választott képviselők belátása szerint - költhető így vagy úgy, az elesetteknek esélyteremtésre, vagy másra.

De hoz még valamit egy város, városrész felújítása: annak a közösségi igénynek a beteljesítését, hogy éljünk magunkhoz méltóan, legyenek a mi közösségi tereink, utcáink, városaink is olyanok, amelyekről nem a lepusztulás, az értékeink elherdálásának felelőtlensége, hanem gyönyörű és inspiratív vizuális élmény tükröződik vissza.

Ha ma a bécsi Ringen végigsétálunk s belegondolunk a mi pesti körútunkba, összerándul a gyomrunk az égbekiáltó különbségtől. Kíméletből nem írjuk tele ezt a postot hasonló példák tucatjaival. De egyre jobban hisszük, hogy ennek az országnak, egyebek mellett, felelős és transzparens közpénzköltéssel, tisztességes pályázatokkal (ahogy itt, a Tér kapcsán zajlik minden), minél több presztízsberuházás kéne!

6 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetfotere.blog.hu/api/trackback/id/tr44912713

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az LMP nem fog becsavarodni 2012.11.18. 18:51:56

Schiffer András bebizonyította, hogy vannak még kemény legények a gáton. Akiket nem lehet egyszerűen besöpörni az újonnan formálódó Együtt 2014 ökobarátságtalan, könnyen szakadó nejlozsákjába. Akik dacolva az új választási rendszer kihívásaival és alac...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.18. 18:24:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Kell, mint egy falat kenyér 2012.11.18. 18:15:31

Vissza az eredeti állapotba - láthatóan kormányunk kedvenc időtöltése, főleg ha pénzköltést lehet hozzá párosítani. Kérdés, mi számukra az eredeti állapot, akár évszázadokat is időutazhatunk vissza, bár sajnálatos módon a Pannon-őstengerben lábat á...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

főkolompos · http://fokolompos.blog.hu/ 2012.11.18. 16:17:31

semmi bajom a Kossuth tér felújításával, sőt örülök neki, de ne mondjuk már azt egy "nemzetbiztonsági okokból titkosított" közbeszerzésre, hogy transzparens...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.11.18. 17:47:58

Honnan a francból szedi a kedves blogíró, hogy a "transzparens közpénzköltéssel, tisztességes pályázatokkal (ahogy itt, a Tér kapcsán zajlik minden)" itt minden tökéletes? A nemzetbiztonsági iratokba betekinthetett?

mestska · http://cities.blog.hu 2012.11.18. 18:49:27

Reméljük lesz végül a villamosmegállóban esőbeálló is....

légügyi megfigyelő 2012.11.20. 07:47:58

a rakparti forgalomcsilla nekem végképp nem tetszik.
süti beállítások módosítása